Кирил  Вътев отива за проверки в Кърджали в момента, в

...
Кирил  Вътев отива за проверки в Кърджали в момента, в
Коментари Харесай

Скандал! Зоров обвини аграрния министър за репресии

Кирил  Вътев отива за инспекции в Кърджали сега, в който фермерите са на митинг в София, съобщи той

Държавната власт не би трябвало да се употребява за репресии, само че през вчерашния ден земеделския министър Кирил Вътев отиде на инспекции в Кърджали, когато фермерите са на митинг в София. Това сподели в „ Тази сутри “ по бТВ ръководителят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров. Той обаче посочи, че е в студиото в качеството си на началник на Националния говедовъден съюз.

„ Спазваме хранителната верига на министър Вътев – от полето до трапезата, т.е. да произведете суровината, да я обработите и да я визиите на пазара “, съобщи Зоров. 

„ От биволовъдите са участвали притежатели на 2900 животни, които вършат тъкмо 34% от този тип. От говедовъдите са били на митинга стопаните на 35 573 говеда, което е 42% от селекционните млечни животни. Това са производителите на към 65% от българското краве мляко на пазара. Освен притежателите на оранжерии стачкуват и техните служащи “, добави той.

Трябва да се почитат тези хора и да не се наскърбяват от министъра на земеделието, че това бил един рейс с хора, че са самозванци, разяснява босът на говедовъдите. 

„ Политическите митинги са единствено във фантазиите на Вътев. Той се чуди по какъв начин да се измъкне от това, че не се е справил с поставените задания “, добави той.

Щом министърът се оправя, за какво правехте два пъти митинги, попита Зоров съперника си в студиото - Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, който пък се похвали, че всяка година имал по 30 новородени агнета в стопанството. 

„ Миналата седмица на митингите бяхме към 12 000 индивида в цялата страна. 11 500 от тях се оттеглихме след подписването на съглашението. Надявам се и останалите 500 да намерят съгласие с министър Вътев, с цел да се стигне до взаимноизгодно решение “, добави шефът на овцевъдите. 

„ Протестите не престават, тъй като инициативния комитет от 26 организации смята, че е разкъсан разговора. Искаме оставката на министъра, тъй като всичко което сме предложили от ноември месец до момента, не е нищо задоволено, а сътрудниците претоплиха „ манджата “ и за украинската помощ, и за стратегическия проект “, сподели пък Зоров. 

„ В меморандума, който е подписан, няма никаква конкретика и изясненост. Във финансовата част се приказва за 150 млн. евро, които ще бъдат вероятно отпуснати след позволение от Европейската комисия. Няма никаква гаранция, че това ще стане “, добави той.

„ Четете остарелият текст. В новият такава сума няма, защото не се съгласихме с нея. Единственото изискване, което поставихме, е на всички аграрни производители да бъде изплатена сумата, която им е давана през 2022-2023 година “, прекъсна го Караколев. 

„ Много добре сме разбрали. Говорим от септември. Има едно изискване за помощта поради вноса от Украйна и то е също да се изплати на всички, само че не се случи макар подписа на премиера и на финансовия министър “, посочи Зоров. 

„ В този меморандум има доста неуредици. Как смятате, че комисарят по конкурентноспособност ще огледа на едно изискване, при което на едните се желае да потвърдят загуба, а на другите – не “, добави той.

„ Това е част от известието. Държавата сама преценя кой бранш по какъв начин да подкрепя “, изясни Караколев. 

„ Производителите (до 3000 декара), които абсолютно ще бъдат подкрепени с 20 лв. на декар, са 91% от зърнопроизводителите в България. Държавата преценя, че това е най-големият сигмент, който е най-потърпевш “, добави той.

„ Не може да имаш отопляема оранжерия през зимата от 200 кв.метра. Това не е преференциално. Всички са попаднали в този предел. През 2023 година по тази причина не получават никакви дотации. Вчера министърът сподели, че единствено 10% от модифицираното говеждо месо е българско. Същото е ситуацията и със зеленчуците. В момента от 3000 отопляеми оранжерии има засадени към 300. Това са 10% и ние ядем пластмасови домати, тъй като тези хора са на загуба и не са подкрепени. Същото е и с огромните ферми “, съобщи шефът на млекопреработвателите и на говедовъдите. 

„ Има европейски правилник, в който е посочен таван. Големите оранжерийни производители и фермери не се поддържат, тъй като не попадат в обсега на помощта “, сподели пък съперника му в студиото.     

„ Парите стигнаха за огромните ферми, които извършиха тавана от 250 000 евро. Получили са ги към този момент. Не може да вземат повече без позволение от Европейската комисия, а тя не го дава. Каза ни се, че сме единствената страна в Европейски Съюз, която желае увеличение или унищожаване на този таван “, добави той. 

„ Стратегическия проект е доста значим. Това е бъдещето на българското земеделие. Тази година стопаните получиха 25% обвързано произвеждане по-малко. Така ще е и през идващите години. Получиха 1/3 от необвързаната поддръжка “, посочи Зоров. 

След като водещият Златимир Йочев цитира Тодор Джиков от Съюза на картофопроизводителите, съгласно който протестиращите не са се разделили, а са ги разделили, Караколев разяснява, че той е политическото лице. 

Когато някой не се оправя с поетите задължения, е обикновено да се желае оставка, сподели най-после Зоров. 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР